KICSIKERT
Étel-ital bár
Hidegkúti kisvendéglő
Budapest II. kerület, Nóra utca 8.
MENÜ
A hidegkúti „Kicsi Kert”

Számomra furcsa és kockázatos kalandnak tűnő vállalkozásba kezdett pár évvel ezelőtt egy ismerős házaspár. Hidegkút egyik eldugott kis utcájában kívántak vendéglőt nyitni. Mindehhez pedig merészségükön kívül, csupán kb. háromszáz négyszögölnyi föld-területet mondhattak magukénak. És nekivágtak. Felállítottak egy aprócska, fából épített  kiszolgáló helyiséget, illetve eléje – nyár lévén – néhány négyzetméternyi kert-helyiséget az ülővendégek számára. Majd mindezt találóan „Kicsi Kert”-nek kinevezve üzemeltetni kezdték. Vállalkozásukat reménytelennek ítéltem. Hiszen mindössze a közeli és megfogyatkozott Rozmaring Kertészet erre járó dolgozói, illetve arra tévedt turisták nyújthattak vajmi kevés reményt a vendégforgalom megteremtéséhez. Bevallom, tévedtem, mert a leglényegesebb dologról megfeledkeztem.

Mégpedig arról, hogy vannak emberek (szerencsére nem kevesen), akik valóban úgy gondolják, hogy a sikert csak állhatatos, szorgos és odaadó munkával lehet elérni. A tulajdonosok pedig  ekképpen cselekedtek. Szerény körülményeik ellenére is, elsőként a kultúrált vendéglátás igényeinek kívántak megfelelni. A rendkívül udvarias, kedves hangnem, a gyors és pontos kiszolgálás, a nagyfokú tisztaság nem járt többletkiadással, de többlet bevételt eredményezett. Egyre több futó vendég, maradó vendégre változott. A forró, erős presszó kávé és frissítő italok mellé felsorakoztatták a jóízű ételek sokaságát – bablevestől a pacalig. A bőséges adagokat mérsékelt árakkal tetézték. És ez a recept, mint már annyiszor, bevált. Több lett a törzsvendég, akikre már építeni lehetett. A tulajdonosok ezt szószerint véve is megtették. Tovább építették, egyre komfortosabbá változtatták immár étel- és

italbárjuk külső és belső terét. Az épület mögötti kert adottságait kihasználva – nem kevés munkával – szemet gyönyörködtető kerthelyiséget alakítottak ki. Majd kitalálták, hogy nyári „szalonnasütéses piknikek” rendezésével a vendégek hangulata tovább fokozható. Közben a környéken gomba módra szaporodó családi házak lakói is felfedezték a Kicsi kertet, ahol ha a baráti összejövetel hangulata úgy alakul, még a rugalmas záróra is megoldható. Ezek után nem csoda, hogy a ma már igazi kisvendéglővé avanzsált ételbárba számos vendég előre bejelentkezve érkezik. Azaz egyre több „foglalt” asztal, na persze és frissen csapolt Steffl sör fogadja a kedves, sok esetben szinte már barátnak számító vendégeket.

A kaland tehát szerencsés fordulatot vett és hazai vendéglátásunk is egy „igazgyönggyel” gazdagodott.

 

Ébner Ferenc

 

HIDEGKÚTI HÍREK              1995 JÚNIUS 

Asztali nézet